Kako pobijediti umor i iscrpljenost u trudnoći

Trudnoća je radosna vijest za mame, ali podrazumijeva da će se Vaše tijelo u narednom periodu ponašati mnogo drugačije. Jedna od stvari koje će trpjeti tokom trudnoće je i Vaša kondicija.

Šta je trudnički umor i šta ga uzrokuje?

Iscrpljenost u trudnoći karakteriše to da osjećate da Vam je glava “teška”, krećete se usporeno i imate poteškoće s disanjem. Ne brinite, sve je to normalno, pogotovo u prvim mjesecima nakon začeća i pred sam porođaj.

Iscrpljenost i umor u trudnoći su zapravo njeni prvi znaci. Do ovih simptoma često dolazi odmah nakon začeća i traju tokom prvog trimestra, dakle tokom prvih 12 sedmica od začeća. Malaksalost tokom trudnoće ćete osjetiti u prvom i trećem trimestru, a simptomi poput umora i pospanosti će popustiti tokom drugog trimestra trudnoće.

Tokom prvog trimestra, umor u trudnoći je uzrokovan hormonalnim promjenama. Vaše tijelo će proizvoditi više krvi kako bi se hranljive materije što prije i što više dostavljale Vašoj bebi. Zbog toga će Vam nivo šećera u krvi, kao i krvni pritisak biti sniženi. Sve to kod mnogih mama izaziva pospanost u trudnoći, jer do mozga dolazi manje krvi nego inače.

Pospanost izaziva i visok nivo hormona, pogotovo progesterona. Također, nije neobično da dođe do smanjenja nivoa željeza u krvi, tj. anemije. U prvih 12 sedmica trudnoće se formiraju skoro svi organi kod bebe, pa je potrebno još više energije i hranljivih sastojaka kako bi se sve odvijalo u najboljem redu.

Umor u trudnoći je također posljedica emocionalnih promjena kroz koje prolazite. Normalno je da se umor javi kao posljedica zabrinutosti za trudnoću i bebino zdravlje, ali i kao posljedica uznemirenosti promjenama na tijelu.

Kada se psihički i fizički naviknete na Vaše novo stanje, umor u trudnoći će se smanjiti. Malaksalost, pospanost i ostali simptomi bi trebalo da se umanje, a Vi ćete osjećati kako Vam se tijelo vraća u prijašnje stanje. Zbog toga neki stručnjaci drugi trimestar trudnoće nazivaju i sretni trimestar!

Malaksalost u trudnoći se opet javlja u završnom trimestru drugog stanja. Tada već imate dosta više kilograma nego na početku trudnoće. Simptomi poput češćeg uriniranja su normalni u tom periodu i jako je važno znati kako da se nosite sa svim tim simptomima.

Jedno od ključnih pitanja je i kako spriječiti umor u trudnoći?

Osnovna stvar koju morate shvatiti je da je umor u trudnoći znak da usporite. Vaše tijelo Vam daje jasne znake da je došlo doba u kojem morate brinuti o sebi, ne izlagati se naporu i prije svega morate voditi uredniji život i bolje se hraniti.

Nekoliko ključnih koraka vezanih za umor u trudnoći su:

Ne naprežite se!

Nemojte osjećati grižnju savjesti ukoliko se ne osjećate sposobnom da nešto uradite. Ako ste umorni, lijepo se odmorite. Pospanost u trudnoći je normalna i bitno je da udovoljite tom svom porivu. Spavajte koliko osjećate da je potrebno, a slobodno odrijemajte i tokom dana.

Tražite pomoć!

Slobodno zamolite nekog drugog da odradi neke kućne poslove, da ponese stvari iz prodavnice i slično. Ukoliko prijatelji ili porodica ponude pomoć, ne odbijajte je!

Ranije na spavanje!

Slobodno pomjerite vrijeme svog počinka ranije, a slobodno i ustajte nešto kasnije, potrebno Vam je minimalno devet sati sna dnevno. Nemojte nigdje žuriti i izlagati se stresu. Boljem snu će pomoći ako izbjegavate da unosite tečnosti nekoliko sati pred spavanje. Tokom trudnoće je normalno da češće urinirate, a za Vas je blagotvorno ukoliko se ne budite tokom noći da biste išli do toaleta. San će Vam biti mirniji, a vi svakako manje rastrzani i odmorniji. Poseban problem mogu imati buduće mame koje su navikle spavati na stomaku ili na leđima. Djeluje banalno, ali ova navika je kod mnogih izuzetno ukorijenjena i teško im je da zaspu na strani.

Opustite se!

Ovo je posebno savjet za žene koje već imaju djecu. Razumljivo je da će djeca tražiti Vašu pažnju, ali pokušajte da se i pored toga što više opustite. Iscrpljenost u trudnoći je normalna i jako je bitno na što razumniji način objasniti djeci da im mama ne može udovoljavati kao što je to bio slučaj ranije.

Jedite kvalitetno i često

Izbacite svu brzu hranu iz upotrebe, kao i alkohol. Pušenje je također štetno, a najbolje je ne pretjerivati ni sa kofeinom. Koncentrišite se na obroke pune vitamina, voća, povrća i pazite na nivo šećera u krvi. Slobodno obroke obogatite nekim dodacima u ishrani!

Šetajte

Da, rekli smo da se ne naprežete. Takođe smo rekli da je dobro i da odspavate kada god Vam se učini da će to pomoći Vašem tijelu. Ipak, lagana šetnja od pola sata je idealna vježba tokom trudnoće. Izaći ćete iz kuće na svjež vazduh, što će Vam svakako prijati. Iako je dobro odmarati se, ne treba u potpunosti ukinuti fizičku aktivnost, uprkos tome što osjećate umor.

Oblačite se lakše

Zamaranje u trudnoći i poteškoće s disanjem često uzrokuju osjećanje povišene temperature i vrućine. Često ćete osjećati vrućinu i slobodno se lakše oblačite. Uz to treba izbjegavati sintetiku i najbolje je oblačiti se u pamučnu i odjeću od drugih prirodnih materijala.

Posavjetujte se sa svojim doktorom

Ovaj savjet možete primijeniti na sve što Vas muči dok ste u drugom stanju, pa tako i na iscrpljenost u trudnoći. Ukoliko su periodi iscrpljenosti učestali ili čak ne prestaju, nije naodmet posavjetovati se sa doktorom.

Zaključak je jasan, umor u trudnoći je normalan i najbolje je da slušate svoje tijelo kada se on pojavi. Zamaranje u trudnoći, poteškoće s disanjem, malaksalost i pospanost tokom trudnoće će se javiti i s njima ćete se izboriti dužim spavanjem, odmaranjem, prilagođavanjem svog rasporeda i laganim vježbanjem.

Nikako nije poželjno da se forsirate da radite bilo šta što nije apsolutno neophodno, bilo to vezano za kuću, porodicu ili posao. Potrebna Vam je adekvatna podrška okoline, ali i sami se morate okrenuti zdravom životu i što kvalitetnijoj ishrani, po potrebi obogaćenoj folnom kiselinom i drugim potrebim vitaminima.

Spavajte mirno, opustite se, udovoljite sebi i sačekajte da se Vaše tijelo što bolje prilagodi novoj situaciji.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health