Folat i folna kiselina

Predivan je osjećaj znati da se Vaša beba razvija dobro i da ste oboje zdravi i sretni tokom devet mjeseci trudnoće. Dobro je znati da postoje stvari koje mogu pomoći da tako bude. Posljednja istraživanja nutricionista pokazuju da folna kiselina i hrana bogata folatima igraju važnu ulogu tokom trudnoće. Istraživanja pokazuju da je 4–12 sedmica prije trudnoće važno početi s povećanim unosom određenih nutrijenata kao što su folati (folna kiselina, Metafolin®) i jod, kako bi se zalihe u tijelu povećale.

Folat je vitamin B9 koji se kao takav nalazi u prirodnim izvorima (hrani). Folna kiselina je sintetski izvor folata koji se uzima putem vitaminskih pripravaka.

Folati igraju ključnu ulogu u mnogim biohemijskim procesima u organizmu, normalnoj diobi ćelija i njihovoj regeneraciji. Adekvatan unos folata je od izuzetne važnosti tokom cijelog života a posebno u periodu pripreme za trudnoću, trudnoću i period dojenja (povećana metilacija i sinteza DNK koje su ovisne o folatima). Smatra se da prekoncepcijski (prije trudnoće) unos multivitamina zajedno s folatima može spriječiti ili smanjiti rizik za nastanak prirođenih anomalija kao što su defekat neuralne cijevi (engl. Neural tube defect; NTD), prirođene srčane mane (engl. congenital heart defects; CHD) i rascjep usne i nepca (engl. Orofacial clefts; OFC). Urođene mane se javljaju u prve 3-4 sedmice trudnoće i zato je važno da uzimate folnu kiselinu i tokom pripreme za trudnoću ili je uključite čim saznate da ste trudni. Pored ovoga, folna kiselina je važna u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Manjak folne kiseline može prouzrokovati anemiju. Postoje istraživanja koja pokazuju da žene koje su uzimale folnu kiselinu najmanje godinu dana prije trudnoće smanjuju svoje šanse za prijevremeni porođaj za 50% ili više. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da se uzima folna kiselina najmanje mjesec dana prije trudnoće, svaki dan, kako bi se napravile adekvatne koncentracije u organizmu i tijelo pripremilo za novi život.

Ako ste sami odabrali prenatalni vitamin, odnesite ga svome ginekologu kako biste bili sigurni da sadrži preporučene količine svega što vam je potrebno, uključujući folnu kiselinu. Svi prenatalni vitamini nisu isti i neki mogu imati manje ili više vitamina i minerala koji su vam potrebni.

Najbogatiji prirodni izvori folata

Folata najviše ima u tamnozelenom povrću (špinat, zelena salata, kelj, zelje, brokuli…), jajima, citrusnom voću (naranča, mandarina, limun ili limeta…), bananama, jagodama, mahunarkama (grah, grašak, leća, slanutak…), cvekli, orašastom voću, sjemenkama (lješnjaci, bademi, orasi…), goveđoj jetri, pšeničnim klicama. Iako je jedan od najbogatijih izvora folata, goveđu jetru trudnice treba da izbjegavaju jer ona sadrži mnogo vitamina A. Previše vitamina A može da štetno djeluje na plod.

Generalno, za sviju nas je važno da se zdravo hranimo i to je idealan način da unesemo sve ono što našem organizmu treba. Međutim, to uvijek nije slučaj i potrebna nam je pomoć suplemenata. Moderan način života, kvalitativni i kvantitativni sadržaj hrane koju unosimo, način njene pripreme i slično utiču na kvalitet hrane i veoma često naš organizam ne dobiva iz nje ono što nam treba. Također, postoje i određena stanja i bolesti koje umanjuju apsorpciju folata iz hrane bez obzira na ishranu. Iz navedenih razloga, preporučuje se dodatni unos folne kiseline.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health