Rani znaci trudnoće

Pitate se da li ste možda trudni? Najbrže što možete da uradite jeste da napravite kućni test iz uzorka urina kojeg najranije možete uraditi na dan očekivane naredne menstruacije. Njihova tačnost je 99%. Međutim, najsigurniji način da saznate da li ste trudni jeste da odete kod svoga ginekologa. Međutim, postoje rani znaci koji mogu ukazivati na tu mogućnost. Treba uzeti u obzir da je svaka žena posebna i takva su njena iskustva u trudnoći. Jedna te ista žena može imati potpuno različita iskustva u narednim trudnoćama. Veoma često, rani simptomi trudnoće mogu da liče na simptome prije i za vrijeme menstruacije pa mnoge žene i ne shvate da su trudne, a mogu biti prouzrokovani i nekim drugim zdravstvenim stanjem.

Navešćemo neke od simptoma koji mogu biti vezani za ranu trudnoću:

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije (amenoreja) je najočigledniji rani simptom trudnoće mada ona može biti uzrokovana i drugim stanjima kao što je stres, promjene u hormonskom statusu, naglim gubljenjem ili dobivanjem na kilaži, umorom i sl.

Grčevi

Oplođeno jaje putuje do maternice i pričvršćava se za njen zid što može izazvati grčeve slične menstrualnim i krvave mrlje na vešu. Ova pojava se zove implementacijsko krvarenje i javlja se od 6 do 12 dana nakon oplodnje. Grčevi i krvarenje su blagog intenziteta a može se pojaviti i bijeli iscjedak iz vagine što je povezano sa zadebljanjem zidova vagine koje počinje gotovo odmah nakon začeća. Ovaj iscjedak, koji se može nastaviti tokom trudnoće, obično je bezopasan i ne zahtijeva liječenje. Ali ako postoji loš miris povezan s iscjetkom ili osjećaj peckanja i svrbeža, obavijestite svog ginekologa kako bi provjerili imate li gljivičnu ili bakterijsku infekciju ili spolno prenosive bolesti.

Promjene na grudima

Promjene na grudima su još jedan vrlo rani znak trudnoće. Nivo ženskih hormona se brzo mijenja nakon začeća. Grudi mogu postati otečene i bolne, teške, osjetljive na dodir. Područje oko bradavica, koje se zove areola, također može potamniti. Nakon nekoliko sedmica, bol u grudima bi trebao popustiti.

Umor

Osjećaj jakog umora koji je povezan sa trudnoćom je normalan i on može početi veoma rano, već sedam dana nakon začeća. Najčešće je uzrokovan hormonom progesteronom ali može biti uzrokovan i niskim nivoom šećera u krvi, niskim krvnim pritiskom i sl. Važno je da osluškujete svoje tijelo i da se često odmarate i zdravo hranite.

Mučnina

Mučnina je već veoma dobro poznat simptom trudnoće od kojeg pati čak 70% žena i može se javiti već na kraju četvrte sedmice od začeća. Češća je jutarnja mučnina. Tačan uzrok nije poznat ali se smatra da nastaje pod uticajem hormona u trudnoći. Na sreću, u većini slučajeva prestaje oko 13 i 14 sedmice trudnoće i veoma mali broj žena pati od nje tokom cijele trudnoće.

Trudnica može da ima sve ove rane simptome ili nijedan. Ako bilo koji od ovih simptoma postane uznemirujući, razgovarajte sa svojim ginekologom o njima kako biste mogli napraviti plan kako ih ublažiti.

Što je ranije vaša trudnoća potvrđena, to ranije možete započeti prenatalnu njegu koja je jako važna.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health