Namještanje bebe u optimalan položaj za porod

Što je porod bliže, to je važniji položaj bebe u maternici. Idealan položaj za porod je tzv. prednji položaj što znači da je beba smještena tako da na najlakši mogući način prolazi kroz vašu zdjelicu. Beba je okrenuta glavom prema dolje, licem prema vašim leđima, dok su bebina leđa okrenuta prema jednoj strani vašeg trbuha.

Ako čekate prvu bebu, već od 35. sedmice trudnoće možete početi s vježbama koje pomažu bebi da se lakše spusti u najbolji položaj za porod. Otprilike tada se beba počinje spuštati u vašu zdjelicu i to je pravo vrijeme da joj pomognete zauzeti pravi položaj. U drugoj ili u kasnijim trudnoćama beba se obično kasnije počne spuštati a nekada čak i pred sami porod jer u takvoj maternici ima više prostora. Bez obzira da li vam je prva trudnoća ili ne, možete početi vježbati već od 35. sedmice trudnoće kako bi se beba namjestila u optimalan položaj.

Tehnike za namještanje bebe za porođaj

Dok sjedite

Što manje sjedite, ukoliko duže sjedite pravite česte pauze uz šetnju, pilates lopta je bolja varijanta za sjedenje, prilikom sjedenja neka vam kukovi budu više postavljeni u odnosu na koljena, koristite jastuk iza leđa tako da vam stražnjica bude što više unazad.

Vježbanje

Kleknite na pod oslanjajući se na ruke i noge i u tom položaju ostanite par minuta.

Položaj mačke – oslonite se na ruke i koljena, a zatim ruke, glavu i prsa oslonite na podlogu i neka vam pritom stražnjica bude visoko u zraku. Nakon 10 sekundi podignite se polako prema gore. Tu vježbu ponovite nekoliko puta, a u svakom se položaju zadržite po 10 sekundi. Vježbajte tri puta na dan.

Svaka aktivnost koja obuhvaća položaj na dlanovima i koljenima može pomoći djetetu da se okrene iz položaja na zadak.

Uzdizanje zdjelice – lezite na leđa, pod stražnjicu stavite jastuk a noge (listove) podignite na niži stolac. Lagano dižite zdjelicu ka gore i lagano je spuštajte na podlogu.

Naizmjenično ležanje na boku – prvo lezite na jednu stranu boka pa onda na drugu stranu boka tako što ćete pri prelazu sa jedne na drugu stranu prvo leći na leđa. Na svakoj strani se zadržite po 10 minuta i ponovite ovu vježbu par puta.

Obrnuti most – lezite na leđa na prostirku za vježbanje. Ispod leđa postavite tvrđi manji jastučić u obliku role ili smotani peškir. Pokušajte istodobno podići ruke i noge, a da tijelo pritom dospije u položaj obrnutog “mosta”.

Lijevi bok i šećer – nakon porcije voća ili voćnog soka lezite na lijevi bok tako da vam kukovi budu na višem položaju u odnosu na stopala. Bebe su aktivnije ako majka unosi šećer.

Dijete se okrene u željeni položaj jer mu se ove vježbe ne sviđaju. Nekada je potrebno više dana za promjenu položaja koji se može utvrditi ultrazvučno ili palpatornim pregledom.

Nemojte se preforsirati, vježbajte onoliko koliko vam odgovara.

Masaža

Lijevi dlan postavite na dno trbuha, a desni tačno iznad lijevog. Dlanove pomičite po desnoj strani trbuha u smjeru kazaljke na satu i kružite oko cijele površine trbuha. Masaža stopala također može pomoći.

Opuštanje

Dijete lakše zauzme željeni položaj ako su mišići zdjelice opušteni. Zato, udaljite se od stresa, odmarajte, pustite sebi prijatnu muziku ako vas to opušta, mislite o lijepim stvarima, vizualizirajte okretanje vaše bebe u željeni položaj.

Na kraju, bez obzira šta ste poduzeli, postoji mogućnost da se beba ipak ne namjesti u idealan položaj. U svakom slučaju ne očajavajte jer najbolju varijantu poroda za vas će predložiti vaš ljekar.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health