Trudnoća i putovanje

Putovanja tokom trudnoće treba planirati unaprijed koliko god je to moguće i uvijek se treba posavjetovati sa svojim ginekologom jer određena stanja i periodi trudnoće jednostavno ne dozvoljavaju putovanja za trudnicu.

Generalno, najpovoljniji period za putovanja je drugi trimestar trudnoće (od 13 do 26 sedmice) jer je rizik za eventualne komplikacije najniži. Sve vrste prevoznih sredstava su dozvoljene s tim da neka od njih mogu biti nepoželjna kako se bliži kraj trudnoće i porod. Ukoliko već imate komplikacije u trudnoći ili postoji rizik za iste, najvjerovatnije nije poželjno da putujete. Ukoliko putujete van zemlje, pod većim rizikom ste za infekciju posebno COVID-19 virusom. Pametno je informisati se o trenutnoj situaciji države u koju putujete i njihove zahtjeve za vakcinacijom i testiranjem na zarazne bolesti.

Šta treba da uradim prije putovanja?

Dakle, putovanje tokom trudnoće zahtjeva unaprijed planiranje, savjetovanje sa svojim ljekarom da li je pametno da putujete ili ne, informisanje postoje li neka posebna ograničenja ili uslovi za odabranu destinaciju. Ukoliko se odlučite putovati, pametno je sa sobom ponijeti kopiju medicinske dokumentacije ukoliko bude potrebna kao i platiti zdravstveno osiguranje koje pokriva eventualne potrebe za trudnicu.

Putovanje avionom

Putovanje avionom povećava rizik za pojavu duboke venske tromboze (DVT), tj formiranje tromba u nogama. Trudnice mogu biti pod većim rizikom i zato se treba prvo posavjetovati sa svojim ginekologom. Rizik od pojave DVT se može umanjiti stalnim unošenjem tečnosti u organizam, ne nošenjem uske odjeće i obuće, nošenjem čarapa sa kompresijom, tokom leta često ustati, protegnuti se i prohodati. Treba uzeti u obzir i to da rizik od DVT traje 2 sedmice nakon leta. Neke aviokompanije ne dozvoljavaju trudnicama u određenom stepenu trudnoće da putuju avionom i ova pravila mogu da variraju od aviokompanije do aviokompanije. Neke aviokompanije traže potvrdu od vašeg ljekara da možete putovati avionom.

Putovanje autom i vozom

Putovanje autom i vozom može da traje jako dugo i podrazumjeva dugo sjedenje što može dovesti do otežane cirkulacije koja može dovesti do rizika pojave duboke venske tromboze kao i bola u leđima i nogama. Ukoliko putujete autom, pravite pauze barem svaka 2h prilikom kojih se protegnite i prošetajte. Ako putujete vozom to isto možete uraditi u samom vozu bez obzira na pauze. Također, često unošenje tečnosti je jako važno.

Trudnoća i sigurnosni pojas

Ukoliko ste trudni a putujete autom ili autobusom trebate koristiti sigurnosni pojas za vezivanje. Donji dio pojasa treba da ide oko vaših kukova i ispod trbuha. Gornji dio pojasa treba da prolazi iznad stomaka i između grudi. U slučaju saobračajne nesreće, obavite ljekarski pregled čak i u slučaju da se osjećate dobro.

Trudnoća, hrana i piće tokom putovanja

Ovisno gdje putujete, možete biti pod rizikom za pojavu dijareje koja kod trudnice može da izazove veoma ozbiljan zdravstveni problem. Ukoliko postoji bilo koja nesigurnost vezano za ispravnost vode, koristite flaširanu vodu čak i za pranje zuba i za pravljenje leda. Ukoliko vam flaširana voda nije dostupna, koristite vodu koja je kuhala 5 minuta ili tablete na bazi hlora. Izbjegavajte tablete za vodu na bazi joda jer jod može štetno djelovati na razvoj vaše bebe. Jedite svježe pripremljenu hranu, izbjegavajte sirovu ili slabo kuhanu hranu. Mekani sirevi, neobrađeno mlijeko, salate također mogu sadržavati bakterije.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health