Pored redovnih pregleda, kada je potrebno da se javim ljekaru u trudnoći?

Najčešći simptomi koji se mogu javiti u trudnoći, a zahtjevaju ginekološki pregled su krvarenje, bolovi u trbuhu i intenzivno povračanje. Srećom, većina ovih pojava ne ostavlja nikakve posljedice po majku i dijete, ali iz preventivnih razloga se ne smiju zanemariti.

Krvarenje

Krvarenje u trudnoći se može javiti u bilo kojem stadiju trudnoće, odnosno od početka trudnoće pa sve do samog porođaja. U oko 25% svih trudnoća javlja se krvarenje u prvom tromjesečju. Većina žena koje imaju lagano krvarenje u prvom trimestru nastavlja imati zdravu trudnoću, dok za neke žene krvarenje predstavlja prijeteći spontani pobačaj ili neku komplikaciju trudnoće. Krvarenje u kasnijim stadijima trudnoće obično je rjeđe, ali i ozbiljnije nego krvarenje u prvom tromjesečju. Razlog takvog krvarenja mogu biti: upale cerviksa, polipi na cerviksu, placenta previa – predložeća posteljica, abrupcija placente – prijevremeno odljuštenje posteljice, prijevremeni porod. Bez obzira na to je li u pitanju oskudno krvarenje koje se dogodilo jednom ili obilno krvarenje praćeno nekim drugim simptomima, važno je da se što prije javite liječniku.

Bolovi u trbuhu

Bolovi koje trudnica osjeća u trbuhu mogu biti normalni, uslijed rastezanja maternice zbog napredovanja trudnoće, a mogu ukazivati i na neko ozbiljno stanje koje zahtijeva liječenje. U poodmakloj trudnoći, bolovi mogu biti povezani s prijevremenim odljuštenjem posteljice urednog sijela, preeklamsijom što se smatraju hitnim stanjima u porodništvu, a mogu biti povezani sa urinarnom infekcijom, upalom slijepoga crijeva, od žučnih kamenaca, itd. Trudnicama se uvijek savjetuje da se u slučaju bilo kakvih problema jave nadležnom ginekologu.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje muče i do 80% trudnica. Simptomi su najčešći i najjači tokom 1. tromjesečja i potom postepeno prestaju kod velike većine trudnica. Ako je povraćanje toliko izraženo te se sumnja na dehidraciju potrebno je javiti se ginekologu radi hospitalizacije kojom će se nadoknaditi tekućina i elektroliti.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health