Lijekovi i štetne supstance u trudnoći

Lijekove u trudnoći treba uzimati samo ako je to zaista potrebno i po strogoj preporuci nadležnog ljekara. Vrlo je bitno u kom periodu trudnoće se uzimaju lijekovi, te je potrebno naročito biti oprezan u prvom trimestru kada se formira plod.

Lijekovi preko posteljice dolaze do ploda, a odgovor ploda na primjenjenu dozu može biti vrlo različit. U praksi je često da pacijentice uzimaju lijekove u periodu kad još ne znaju da su trudne što znači da je oprez potreban i u fazi kada se trudnoća planira.

Na temelju svih istraživanja, lijekovi su svrstani u nekoliko kategorija prema svom riziku štetnog djelovanja na plod –A, B, C, D, X.

Najčešći lijekovi koji se koriste u trudnoći a da su poprilično sigurni su paracetamol, pencilinski preparati, inzulin, tiroksin, vitamini topivi u vodi, metil dopa.

Ne treba zaboraviti da ne postoji 100% siguran lijek te da se kongenitalne anomalije „normalno“ dešavaju u 3–5% slučajeva i bez lijekova.

Lijekovi u trudnoći

Izbor lijekova tokom trudnoće trebao bi biti pažljivo promišljen i usklađen s preporukama vašeg ljekara. Općenito, trudnice bi trebalo da izbjegavaju uzimanje lijekova kad god je to moguće, posebno tokom prvih 12 sedmica trudnoće, jer to je kritično vrijeme za razvoj fetusa. Međutim, postoje situacije u kojima je primjena lijekova nužna za zdravlje majke i/ili djeteta.

Međutim, većina trudnica uzima lijekove tokom trudnoće. Istraživanja pokazuju da više od 50% trudnica uzima tokom trudnoće lijekove na recept ili koristi duhan, alkohol ili opojne droge.

Generalno, lijekovi uzrokuju do 3% nakaznosti i sa njima treba biti veoma oprezan.

Najčešće primjenjivani lijekovi su lijekovi protiv mučnine i povraćanja (antiemetici), lijekovi za neutralizaciju želučane kiseline (antacidi), antialergijski lijekovi (antihistaminici), lijekovi protiv bola (analgetici), antimikrobni lijekovi, lijekovi za izmokravanje (diuretici), lijekovi za spavanje (hipnotici), sedativi te nezakonite opojne droge.

Iako trend upotrebe lijekova raste, čvrstih i jasnih smjernica za korištenje lijekova u trudnoći utemeljenim na naučnim istraživanjima još uvijek nema.

Generalno, učinak lijeka na fetus uveliko je određen sa sedmicom trudnoće kada se lijek uzima, jačinom i dozom lijeka.

Paracetamol (acetaminofen)

Paracetamol se koristi za ublažavanje bolova i smanjenje tjelesne temperature i često se smatra sigurnim u umjerenim dozama.

Antibiotici

Ukoliko je neophodno da se uključe, antibiotike odabire isključivo ljekar.

Cjepiva – imunizacija u trudnoći

Svim trudnicama koje su u razdoblju gripe u 2. i 3. trimestru trudnoće, preporučuje se cijepljenje protiv gripe. Difterija-tetanus-pertusis (DiTePer) cjepivo preporučuje se svim trudnicama tokom trećeg trimestra.

Ostala cjepiva treba razmotriti ukoliko je žena i fetus u značajnoj opasnosti od teške infekcije a opasnost od neželjenih efekata cjepiva mala.

Cjepiva sa živim virusima ne bi trebalo davati ženama koje su u drugom stanju ili bi mogle biti u drugom stanju.

Antidepresivi u trudnoći

Procjenjuje se da 7–23% trudnica ima perinatalnu depresiju što je razlog česte upotrebe antidepresiva u trudnoći. Fiziološke i psihosocijalne promjene tokom trudnoće mogu uticati na depresiju (eventualno pogoršanje) i potencijalno smanjiti odgovor na antidepresive. Treba oprezno izbalansirati korist od sniženja doze antidepresiva i mogućeg rizika od pojave simptoma depresije, kao i pojave postporođajne depresije. Postporođajna depresija je učestala, često neprepoznata i treba je čim prije započeti liječiti. Periodične posjete psihijatru i/ili socijalnom radniku mogu biti od velike pomoći. Ne ustežite se tražiti pomoć.

Štetne supstance u trudnoći

Od štetnih supstanci u trudnoći, načešće se konzumira duhan, alkohol i opojne droge.

Pušenje je najčešća ovisnost kod trudnica. Poražavajući su podaci da samo 20% žena koje puše, zapravo prestanu pušiti tokom trudnoće. Pušenje u trudnoći povećava rizik za pojavu: spontanog pobačaja, zastoja u rastu fetusa, poremećajima na nivou placente, prijevremenog poroda, mrtvorođenosti, poremećaja na nivou centralnog nervnog sistema, srca, na nivou glave, smanjenoj inteligenciji i usporenom tjelesnom razvoju.

Suvišno je naglašavati da se alkohol i opojna sredstva trebaju potpuno izbjegavati. Njihova upotreba u trudnoći može uticati na zdravlje i stanje majke, razvoj fetusa a kasnije i djeteta i ishod trudnoće.

Kofein u malim dozama (1 šoljica na dan) ne predstvalja problem.

Aspartam (zamjena za šećer) u malim dozama (npr. ne više od 1 litre dijetalnog napitka na dan) ne predstavlja veliku opasnost od toksičnosti za fetus. Međutim, trudnicama s fenilketonurijom uzimanje fenilalanina a time i aspartama je zabranjeno.

Prenatalni suplementi

U današnje vrijeme neophodnost uzimanja prenatalnih suplemenata za pripremu trudnoće, trudnoću i period nakon trudnoće postaje sve značajniji kako za majku tako i za dijete. Idealno bi bilo da se svi potrebni nutrijenti mogu uzeti putem zdrave i izbalabnsirane ishrane ali na žalost to danas nije slučaj. Glavni razlozi su kvalitet hrane (kvalitativni i kvantitativni sastav vitamina i minerala bez obzira da li su iz biološki kontrolisanih izvora), kvalitet zemlje, način života, okruženje, prehrana žene, stil života, naši geni i sl. Iako su važni za podršku zdrave trudnoće, prenatalni suplementi nisu zamjena za uravnoteženu i izbalansiranu ishranu već nadopuna onoga što trudnica i fetus trebaju, a majka ne može da unese sa ishranom.

Treba se uvijek informisati šta se uzima i u kojoj količini. Više nije uvijek bolje. Koliko nije dobro da nedostaje nekog vitamina ili minerala tako nije dobro ni da ga ima previše. Treba se pridržavati preporuke ljekara i informisati dodatno o načinu upotrebe i sadržaju prenatalnih suplemenata. Ne uzimajte duple doze ukoliko vam ljekar to nije izričito naglasio radi specifičnosti vašeg stanja.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health