DHA – omega 3 masna kiselina

Na listi hranljivih sastojaka i vitamina značajno mjesto zauzima DHA (dokozaheksaenoinska kiselina) koja je omega-3 masna kiselina dugog lanca, a koja je primarna strukturna komponenta ljudskog moždanog cerebralnog korteksa, mrežnjače oka, sperme i testisa. DHA može nastati sintezom iz alfa linolenske kiseline ili ribljeg ulja, a beba je unosi direktno putem majčinog mlijeka.

Mnoge bitne nutrijente, vitamine i masne kiseline trudnice nemaju deponovane u organizmu niti ih mogu obezbijediti čak ni optimalnom ishranom.

DHA (omega-3 masna kiselina dugog lanca) je neophodna za pravilan razvoj mozga i vida djeteta, kao i za razvoj njegovih intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Masne morske ribe (haringa, losos, skuša, tuna) bogate su DHA, ali je njihov unos ograničen tokom trudnoće jer često nisu na listi najomiljenije hrane trudnica.

Također, majčin organizam može unijeti samo male količine DHA iz biljnih ulja (ulje iz sjemena lana i ulje uljane repice). Fetus dobija DHA preko placente, a beba iz majčinog mlijeka, te je potrebno da trudnice i dojilje obezbijede neophodan dnevni unos DHA. Željeni efekat se postiže dodatnim dnevnim unosom od 200 mg DHA.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health