Da li je dojenje pravi izbor za mene?

Postoji dosta prednosti dojenja i iz zdravstvenih i iz praktičnih razloga, ali odluka nije uvijek jednostavna. Evo nekoliko stvari o kojima biste željeli da razmislite prije nego što se odlučite.

Dobro za Vašu bebu

Ne može se ignorisati da mnoge vodeće zdravstvene organizacije preporučuju dojenje isključivo u prvih šest meseci. Postoji dobar razlog za ovo: ne samo da su snaga i sastav majčinog mlijeka nutricionistički savršeni za bebu, već ono sadrži i antitijela koja daju zaštitu od infekcija i alergija. Također je lakše za varenje jer bebe koje su sisale imaju manje gasova i dijareja i manja je vjerovatnoća da će imati zatvor. Dodatno, istraživanja pokazuju da je manja vjerovatnoća da će oni biti gojazna djeca, tj. odrasli.

Dobro i za mame

Ne samo da je majčino mlijeko slobodno, odmah dostupno i odgovarajuće temperature, već ne morate ni da se mučite sterilizovanjem flašica i pravljenjem formule.

Još bolje, dojenje Vam zapravo pomaže da se vratite na staru kilažu. Stvaranje hormona dojenja oksitocina podstiče Vašu matericu da se vrati na normalnu veličinu, a stvarni proces koristi impresivnih dodatnih 500 kalorija dnevno – a Vi svo vrijeme sjedite! A evo još dobrih vijesti: postoje neki dokazi koji pokazuju da u manjoj mjeri smanjuje rizik da dobijete rak dojke ili jajnika.

Nije uvijek jednostavno

Međutim, dojenje može da bude i komplikovano. Ako Vaša beba iz nekih razloga ima problema sa sisanjem, to bi moglo uticati na količinu mlijeka pošto je direktno povezana sa potražnjom.

Jedan od glavnih razloga što žene odustaju je fizička nelagoda koju izazivaju bolne, ispucale bradavice, blokirani kanali ili infekcije. Možete početi proučavati tehnike dojenja kada budete trudni da biste znali šta raditi da izbjegnete ovakve probleme kada beba dođe na svijet. Ili, ako se ti problemi ne rješavaju, Vaša babica ili stručnjak za dojenje mogu pomoći.

Postoji i nekoliko rijetkih situacija kada ne bi trebalo da dojite kao što su ozbiljno medicinsko stanje poput HIV-a, tuberkuloze ili težeg oblika anemije ili ako pijete neke lijekove koji mogu da utiču na mlijeko. Ako imate nekih nedoumica, potražite savjet ljekara.

Koji su najčešći problemi prilikom dojenja?

Dojenje je nešto najprirodnije, međutim nekada se jave i problemi prilikom dojenja. Najčešći problemi mogu biti:

  1. ragade – pukotine na koži bradavice
  2. bol prilikom dojenja – preosjetljivost
  3. prepunjenost dojki
  4. začepljenje mliječnog kanala
  5. mastitis

Svi problemi su rješivi i nijedan od njih Vas ne treba zaustaviti u odluci da nastavite s dojenjem.

Donošenje odluke

Ako imate poteškoća s dojenjem, a stres i nervoza utiču na Vaše emocionalno zdravlje, dojenje na flašicu može da bude opcija.

Možda ćete primijetiti i da Vas dojenje previše vezuje za nekakvu rutinu, posebno ako planirate da se uskoro vratite na posao. Druge prednosti dojenja na flašicu su to što i Vaš partner može da se uključi u proces i što ne morate da razmišljate o tome da sve što pojedete i popijete prelazi na bebu.

Kada pažljivo razmislite i donesete odluku, ne osjećajte krivicu zbog toga. Vaša beba će napredovati i na adaptiranom mlijeku, nasuprot popularnom mitu i flašica neće spriječiti bebino vezivanje za Vas.

Držite bebu uz sebe, uspostavite kontakt očima i nježno razgovarajte dok je hranite. Roditeljstvo je više od dojenja i Vaše dijete će na kraju reagovati na Vašu ljubav.

* Mi možemo da Vam damo samo opšti savjet, ali kako se sve trudnoće međusobno razlikuju, kontaktirajte svog ginekologa ako imate nekih pitanja ili nedoumica.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health