Sindrom „baby brain“ – šta mi se dešava?

Mnoge žene su rekle da postaju zaboravne tokom trudnoće. Prema tome, ako uhvatite sebe da češće tražite ključeve od automobila ili zaboravljate važne datume, dobrodošli u „baby brain“. Evo činjenica o tim trenucima gubitka memorije:

Istraživači ne mogu da se odluče

Dokaz o tome da li ili ne „bebin mozak“ u trudnih žena zaista postoji je diskutabilan. Jedna australijska studija utvrdila je da nema razlike kognitivnih mogućnosti kod trudnih žena i porodilja u poređenju sa ženama koje nisu trudne. Druga istraživanja zaključuju kako trudne žene pokazuju pad kognitivnih mogućnosti u odnosu na žene koje nisu trudne, kada dođe do toga da se sjete šta treba da urade od budućih zadataka.

Trenutno izgledate malo rastrojeno

Mnogi stručnjaci ukazuju da su propusti u pamćenju više vezani za promjenu fokusa tokom trudnoće nego za promjene u mozgu. Drugim riječima, više ste zaokupljeni razmišaljanjima o Vašoj bebi sada nego što obraćate pažnju na to gdje parkirate svoj automobil. Jedna studija ukazuje da su trudne žene bolje u prepoznavanju upozoravajućih podsticaja od žena koje nisu trudne, na primjer.

Nedostatak sna ne pomaže

Lišavanje sna može imati značajan uticaj na mogućnosti pamćenja. Ako se borite da spavate osam sati, što većina trudnih žena radi, onda je razumljivo ako ste trenutno malo zaboravne sada.

Budite „desna ruka“ svom mozgu

Prihvatite da ćete biti malo zaboravne nakratko i to kompenzujte pisanjem listi, ostavljanjem poruka i korištenjem opcije podsjetnika na Vašem telefonu. Podesite tajmer kada kuhate i ne odlažite poslove kada Vam padnu na pamet. Čak i kratka odlaganja mogu znatno smanjiti šanse da zapamtite obaviti zadatke.

DOJENJE Vas čini pametnijom

Budite sigurni da će se kompletne mentalne funkcije uskoro vratiti. Studije čak pokazuju da se siva masa u mozgu uvećava u broju nakon rođenja djeteta i da su mame bolje u rješavanju problema, suočavanju sa stresom i izvršavanju određenih zadataka za pamćenje. Vaša mogućnost da budete multipraktični će svakako biti potvrđena kada beba stigne.

* Možemo Vam dati savjet, ali kako svaka trudnoća može biti drugačija, molimo Vas da konsultujete svog ginekologa u slučaju pitanja i nedoumica.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health