Menstruacija u trudnoći

Kada se pomenu menstruacija i trudnoća, to zvuči kao dvije nespojive pojave, kao suprotni pojmovi. I tako bi ih trebalo shvatati, jer zapravo jedno isključuje drugo i nikada se ne mogu pojaviti u istom periodu.

Dakle, ako se pitate da li možete imati menstruaciju dok ste trudni, odgovor je jasan – ne! Menstruacija u trudnoći je mit. Ako Vam je mensturacija izostala, a test za trudnoću pokazuje da niste trudni, postoje tri mogućnosti. Jedna je da ste se testirali pogrešno i u tom slučaju treba ponoviti test. Još jedna opcija je da ste se testirali previše rano da bi test prepoznao trudnoću. Treća također pretpostavlja mogućnost da ste se testirali previše rano, ali da će se menstruacija desiti u narednim danima i da Vi zapravo niste trudni.

Tema menstruacije i trudnoće, a posebno pitanje lažne menstruacije je jako bitno i treba se ozbiljno njome pozabaviti.

Krvarenje u trudnoći se još i kolokvijalno naziva lažna menstruacija, koja samo pojavno donekle može ličiti na menstruaciju.

Kako izgleda lažna menstruacija?

Krv je obično svijetloljubičaste ili tamnobraon boje. To znači da ćete krvarenje lako razlikovati od menstruacije, jer je jasno drugačije boje ili je dosta svjetlije ili je dosta tamnije nego inače.

Također, tokom prave menstruacije krv je na početku nešto bljeđa, da bi vremenom dobijala sve tamnije nijanse, tako da ukoliko primijetite krvarenje iste boje u pitanju je vjerovatno lažna menstruacija.

Razlika između prave i lažne menstruacije ima nekoliko, a jedna je i u obilnosti krvarenja. Lažna menstruacija je dosta slabija. Ipak, ukoliko Vam je doktor utvrdio trudnoću, a obilno krvarite, morate otići kod svog izabranog doktora. Ovakve situacije mogu biti uvod u pobačaj i sa svakim krvarenjem u trudnoći treba biti oprezan, pratiti situaciju i javiti se stručnom licu čim Vam nešto bude izgledalo sumnjivo, neobično ili vanredno.

Koliko traje lažna menstruacija?

Ovdje može biti zabune, jer lažna menstruacija zapravo traje kratko i ne javlja se redovno. Ipak, pojava implantacijskog krvarenja stvara nedoumicu među trudnicama.

Ono se javlja u ranim stadijima trudnoće, između 6. i 12. dana trudnoće i vrlo lako se može desiti da se poklopi sa terminom menstruacije. Implantacijsko krvarenje može biti znak spontanog pobačaja, ali ipak nema razloga za paniku ukoliko se javi jer se 50% trudnoća u kojima se pojavi, završava normalno. Ono što će ga razlikovati od prave menstruacije je kratko trajanje i manja obilnost krvarenja.

Na pitanje kako prepoznati lažnu menstruaciju naravno ima još odgovora, a najbolje je uporediti simptome „prave“ i „lažne“ menstruacije.

Dakle, već smo napomenuli da se menstruacija javlja (bar kod većine žena) u redovnim vremenskim razmacima, što kod lažne menstruacije nije slučaj. Pomenuli smo i da je boja krvarenja drugačija, a uz ove simptome mogu se javiti i:

  • jaki bolovi u stomaku, čak i kod onih žena koje obično nemaju nikakve nelagodnosti tokom menstruacije
  • peckanje ili bol tokom uriniranja, što je znak da posjetite doktora
  • peckanje ili bol tokom seksualnih odnosa
  • curenje drugačijih tečnosti iz vagine
  • svrab koji traje neko vrijeme i iritira Vas

Svaki od ovih simptoma je jedan od znakova da je lažna menstruacija prisutna, ali kada je lažna menstruacija u pitanju treba se pozabaviti i njenim uzrocima, ne samo pojavnim oblicima. Pojavni oblici su ponekad isti kao i prvi simptomi trudnoće, što može biti jako zbunjujuće za žene.

Kada je lažna menstruacija u trudnoći u pitanju treba se pozabaviti i njenim uzrocima, a ne samo pojavnim oblicima i načinima prepoznavanja. Razlozi mogu biti:

  • implantacijsko krvarenje
  • korištenje određenih sredstava za kontracepciju
  • infekcije
  • nepravilnosti u trudnoći
  • u rijetkim slučajevima, oštećenje materice

Lažna mensturacija može sa sobom, osim neprijatnog krvarenja i već pomenutih stvari, donijeti još neke neprijatnosti. Jaki grčevi su česti, a nekada lažna menstruacija izaziva bolove u leđima, bolove u ramenima, umor, groznicu, nekontrolisano povraćanje i nesvjestice.

Ovakve neprijatnosti lako mogu donijeti mnogo nervoze i panike u Vaš život, a to je posljednje što Vam je potrebno u drugom stanju. Zato je važno na svaki način spriječiti ovakve scenarije, a jedan od načina je zdrava ishrana i ispravan stil života tokom trudnoće.

Zaključak je jasan. Nije moguće imati menstruaciju tokom trudnoće, ali mnoge žene u tom periodu imaju simptome slične menstruaciji. Takozvana lažna menstruacija je najčešća tokom prvog trimestra trudnoće, mada se ovakvi simptomi nekada javljaju i nešto kasnije.

Razlika u simptomima koji se javljaju kada je u pitanju lažna menstruacija u odnosu na pravu je ta što su ti simptomi povezani s prirodnim metodama kojima se tijelo priprema za promjene koje mu slijede u trudnoći. Ako su simptomi jako izraženi ili ne prolaze, potrebno je da se javite doktoru.

Ukoliko se lažna menstruacija javi i tokom drugog ili trećeg trimestra trudnoće također je potrebno javiti se doktoru. Svakako ne treba paničiti, a da bi se sve ovo preduprijedilo, najbolje je pridržavati se naših savjeta, a osim toga i koristiti neke od dodataka ishrani u trudnoći kako bi se što bolje pripremili za sve ono kroz šta će Vaše tijelo proći u tom periodu.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health